[O2] [FL] Przegląd GW - nie działa klima

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • priamus
    Classic
    • 2012
    • 12

Zamieszczone przez wola_ksw
    Jakiś matoł bo inaczej nie mogę go nazwać
    Rzesza mechaników tego nie robi - porobią sobie znaczki i myślą, że wszystko gra.
  • misiul
    Rider
    • 2011
    • 521

Pierwszy przegląd gwarancyjny auto ma 11 m-cy a klima nie działa. Odessano 500g czynnika wpuszczono 550g - klima już działa.
    Zastanawia mnie dlaczego przy 500g czynnika już nie działała. Klimy nie używano tylko przez zimę, testowe włączenia były. Niepokoi mnie, że w prawie nowym aucie ju problemy z klimą.

Komentarz

• loyd
      RS
      • 2010
      • 2342

Zamieszczone przez misiul
      Klimy nie używano tylko przez zimę
      Dlatego nie działała.

Nie uzywane funkcje samochodu zanikają.

Komentarz

• Chris11
        RS
        • 2011
        • 1587

Czyli jak nie używam ABSu to też zaniknie? Kurde... Muszę zmienić styl jazdy.

Komentarz

• misiul
          Rider
          • 2011
          • 521

loyd, tak jak napisałem jeśi tylko były w-ki to włączałem testowo. W minioną zimę mało kto miał możliwość uzywania klimy - temp. poniżej 4 stopnie. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś miał taką sytuację. 500g czynnika była więc zbyt małe ciśnienie raczej nie było powodem.

Komentarz

• kris75
            Ambiente
            • 2010
            • 217

misiul ale zimą są często warunki aby klimatyzacja zadziałała, jak jest mróz i włączysz funkcję odparowania szyby przedniej to klimatyzacja się załącza aby osuszyć powietrze

Komentarz

• loyd
              RS
              • 2010
              • 2342

W instrukcji pisze jasno - włączyć na AUTO 22 st. i zapomnieć.

Co jaką cholerę jeździsz bez klimy ?

Komentarz

• obrus
                Elegance
                • 2011
                • 783
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kris75
                misiul ale zimą są często warunki aby klimatyzacja zadziałała, jak jest mróz i włączysz funkcję odparowania szyby przedniej to klimatyzacja się załącza aby osuszyć powietrze
                Mówisz o climatronicu?
                Przynajmniej "manuala" nie udało mi się zmusić do włączenia w temperaturze niższej od 2-3 stopni. Na Podhalu mrozy utrzymywały się przez kilka tygodni i ciekawe w jakim stanie jest moja klima.

Komentarz

• misiul
                  Rider
                  • 2011
                  • 521

Nie mam climatronica, więc jestem skazany na awarię klimy po każdej zimie?
                  PS. Jakoś w fordzie nie mam tego problemu..

Komentarz

• demmsi
                    Elegance
                    • 2011
                    • 966
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Oczywiście sytuacja nie jest normalna. Ja zimą też jeżdzę bez klimy (generalnie, bo czasem włącze) a wczoraj załączona przyjemnie chłodzi. Raczej nie chodzi tu o poziom czynnika, bo przy niższych klima by tez chłodziła.
                    U mnie gdy miałem wyciek czynnika to klima chlodziła coraz słabiej na końcu tylko przez kratki nawiewu dla pasażera. Ubytek czynnika -50g jest dość spory. Pojedz do kogoś kto zna się na klimie i niech zrobi test szczelności układu.

Komentarz

• TomekRs
                      RS
                      • 2011
                      • 1670

jak jest za mala ilosc czynnika to nie chlodzi, a wrecz nie dziala, zeby nie doszlo do zapowietrzenia i innych takich tam (zeby sie nie zepsulo)

Komentarz

• kris75
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 217

Zamieszczone przez obrus
                        Zamieszczone przez kris75
                        Mówisz o climatronicu?
                        Przynajmniej "manuala" nie udało mi się zmusić do włączenia w temperaturze niższej od 2-3 stopni. Na Podhalu mrozy utrzymywały się przez kilka tygodni i ciekawe w jakim stanie jest moja klima.
                        Tak, ale climatronic tez wlacza sie od o ile pamietam dopiero od 8 st. C , jednak jak dam odparowanie szyby to zaczyna dzialac takze w mrozie, nie wiem dokladnie co i jak dziala ale powietrze jest osuszane wiec cos tam musi dzialc wiecej niz tylko sama dmuchawa. A wez jeszcze sprawdz w instrukcji jak wlacza sie odpaowanie szyby przedniej w manualu, moze jest tez tak ze w tym wypadku klimatzacja zalacza sie niezaleznie od temperatury na zewnatrz

Komentarz

• misiul
                          Rider
                          • 2011
                          • 521

Dzięki Koledzy, mam gwarancję jeszcze przez 13 m-cy. Na razie obserwuję i za około m-c umawiam się na test szczelności do ASO.

Komentarz

Pracuję...